Enviaments gratuïts a partir de 50€ en productes Baobag

El compromís amb el cotó orgànic

El viatje d’un fil de cotó orgànic

Sostenibilitat i responsabilitat social

Un fil de cotó té una història molt més complexa del que sembla, centenars de persones en formen part i el seu impacte en el planeta és decisiu. Escollir cotó orgànic és la millor manera s’assegurar-nos de que la nostra roba formi part d’un cicle sostenible i socialment ètic, però no és l’únic factor.

Cotó orgànic al camp

Tot comença a la terra, en els camps de conreu, on es planta la llavor del que pot ser una història de respecte pel medi o una història d’esgotament de recursos. El cultiu de cotó orgànic és aquell que es desprèn de tot químic nociu per l’entorn i les persones. No utilitza pesticides, que contaminen la terra fent-la més àcida, es filtren a l’aigua subterrània i contaminen els aqüífers, floten a l’aire i intoxiquen tot ésser que el respiri. Els treballadors de la terra no posen en risc la seva salut, i les poblacions properes no es veuen afectades per conreu.
A més, els drets de les persones treballadores estan sempre garantits. Per exemple, se certifica la seva llibertat salarial, es creen torns horaris dignes i es lluita contra l’explotació infantil.
El cotó orgànic no només és una garantia pel nostre entorn, sinó que dignifica la tasca dels treballadors i té un impacte positiu en tota la societat.

De la flor al teixit

El cotó orgànic es transforma en teixit i es confecciona segons els mateixos valors amb els quals s’ha conreat: el mínim impacte en el medi ambient i l’impacte més positiu en l’entorn social i laboral. Les fàbriques de filats i confecció compleixen amb els requisits del segell Fair Wear Foundation, que garanteixen una sèrie de drets a les persones treballadores: Dret a la llibertat sindical i a la negociació col·lectiva, abolició del treball forçós i de l’explotació infantil, igualtat de remuneració, o mesures contra la discriminació.
La protecció del medi ambient és imprescindible, però també ho és assegurar una vida digna a les persones vinculades al món tèxtil. Durant dècades, la indústria de la moda ha estat absolutament agressiva contra les persones, i és el moment de reparar els danys causats i garantir que no es retornarà a l’explotació.

El teixit a Baobag

No tindria cap sentit apostar pel cotó orgànic i no treballar d’acord amb el que representa. Al taller Baobag, des de sempre, hem estampat utilitzant tintes ecològiques, lliures de PVC i derivats. Aquestes tintes tenen la mateixa qualitat que les tintes amb components de plàstics són igualment resistents; tenen tots els elements positius i cap dels negatius. El procés d’estampació és artesanal de principi a fi, el que ens permet reduir significativament el consum energètic i l’ús de maquinària pesant. Mai hem implementat processos en cadena, màquines elèctriques que estampin en massa els dissenys. A Baobag cada peça es realitza per un professional de la serigrafia, que certifica la qualitat de l’estampació.

Algunes dades, abans de continuar:

L’ús massiu de pesticides provoca 200.000 morts a l’any

El cotó ocupa el 2% de la terra conrable, i només el 0,9% del total és orgànic

El tèxtil és la indústria responsable del 20% de la pol·lució mundial de mars i rius

Cada any, a Espanya, es llencen 800.000 de tones de roba, entre 12 i 14 kg per persona

Menys de l’1% de material tèxtil es reciclat

Calen 2,700 litres d’aigua per fer una sola samarreta de cotó convencional, i 247 litres amb cotó orgànic.

És sostenible tot el que porti el segell de cotó orgànic?

És en aquest moment de la cadena productiva on hi ha la màxima complexitat.
Els grans productors de moda i tèxtil compren el cotó orgànic i el teixeixen a les seves pròpies instal·lacions. A la peça final inclouran el segell de cotó orgànic, però no hi ha hagut cap control de les condicions dels treballadors una vegada la matèria primera ha arribat a la fàbrica, ni tan sols del tractament que ha rebut el cotó.
Totes hem vist moda de grans corporacions que aposten per una línia de roba sostenible. És important que, com a consumidors, ens preguntem si realment estem comprant els valors que ens venen. És sostenible una peça de roba si no compta amb la seguretat que cap persona ha estat explotada en el procés productiu?
De fet, una peça de cotó orgànic pot ser igualment contaminant si no es produeix segons estàndards de sostenibilitat.

Explicàvem que, anualment a Espanya, 800.000 tones de roba acaben als abocadors. Aquesta pot provenir del mateix consumidor, que ja no utilitza una peça de roba i decideix llençar-la. Però la principal responsabilitat és de les empreses. Algunes grans marques de roba llancen roba en perfecte estat, perquè pertanyen a temporades anteriors i consideren que ja no estan de moda, o perquè no es va aconseguir el resultat final que s’esperava.

    Deixa un comentari