Aquests darrers mesos, la situació de paràlisi mundial provocada per la pandèmia de COVID-19 ha incidit directament en problemes com la contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl o l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, frenant sobtadament l’impacte de l’acció humana sobre el medi ambient. Amb l’aturada de l’activitat econòmica hem contaminat menys i hem malbaratat menys recursos.
Per això, el lema escollit enguany per celebrar el Dia de la Terra és «Restablim la Terra». L’Earth Day Network (Xarxa del Dia de la Terra), que coordina a nivell mundial aquesta data, aposta per aprofitar la situació per canviar la manera en que funcionem com a societat. De fet, si alguna cosa demostra la crisi global provocada per la pandèmia és que hem d’aturar-nos un moment i repensar la manera en què opera la nostra economia i l’impacte que té al medi ambient.
No oblidem que la Terra i els seus ecosistemes són la nostra llar i, per això mateix, hem d’esforçar-nos per aconseguir un equilibri entre les necessitats socioeconòmiques de les generacions presents i futures i la defensa i protecció de la biodiversitat. Canvi climàtic, extinció d’espècies, sobreexplotació de recursos naturals, destrucció d’ecosistemes… Si prenem consciència que el nostre futur està en joc i passem a l’acció, les soluciones estan al nostre abast.
A Baobag estem convençudes que tota pedra fa paret: totes podem actuar activament, inclús de manera local o personal, per protegir el medi ambient abans que sigui tard. Ja sabeu que ens definim com una marca de moda sostenible, feminista, ecologista i artesana i, per això mateix, som conscients que hem de començar a construir un món més respectuós amb el nostre entorn.
En aquest sentit, els nostres valors es reflecteixen en tot el que fem, des de l’elecció dels teixits i les tintes de les nostres peces de roba fins a la selecció d’empreses i persones col·laboradores, ja que creiem en un treball just i potenciem els productes i serveis de proximitat. Per exemple, quan ens vam plantejar que les nostres samarretes havien de portar etiquetes, vam considerar eliminar-les per no contribuir a la generació d’escombraries. Amb tot, això era impossible, però vam trobar una manera d’eliminar el residu: etiquetes biodegradables amb llavors de tomaquera. Cada peça incorpora, doncs, una etiqueta que es pot plantar en un test per treure’n fruit.
Als dissenys de les nostres col·leccions també s’hi reflecteix la nostra ideologia. Apostem per treballar per un món més verd i sostenible i ens agrada que les nostres clientes puguin lluir roba amb la qual se sentin identificades no només a nivell estètic sinó també a nivell de missatge i de defensa de valors.
Com va sorgir el Dia de la Terra?
La idea de crear un dia dedicat a conscienciar la societat de problemes com la contaminació, la conservació de la biodiversitat o els impactes de l’activitat humana a la Terra va sorgir durant el Simposi d’Ecologia Humana organitzat als Estats Units el 1968 pel científic Morton Hilbert. Dos anys després, tenia lloc la celebració del primer Dia de la Terra.
El seu principal promotor, el senador nord-americà Gaylor Nelson, feia anys que plantejava la idea que el desenvolupament econòmic portava aparellada la destrucció del medi ambient i que calia prendre consciència de la urgència de protegir-lo. Aquell 22 d’abril de 1970, vint milions de nord-americans van prendre els carrers per manifestar-se per un medi ambient saludable. La mobilització va aconseguir que el govern dels Estats Units creés l’Agència de Promoció del Medi Ambient.
Des d’aquell moment i a poc a poc, el Dia de la Terra s’ha convertit en una efemèride celebrada en tot el món fins al punt que països com Haití l’han adoptat com a festivitat nacional.
Sabeu que… La Terra té un himne propi?
Així és! El 2008, el poeta indi AbhayKumar va crear una oda a la Terra per recordar-nos la bellesa del nostre planeta i la importància de mantenir-nos unides per protegir-lo. Més endavant, el mateix poeta va decidir musicar la seva obra:
Com posar el nostre gra de sorra
El Dia de la Terra no només ens recorda la necessitat de cuidar el nostre planeta, sinó que pretén conscienciar-nos que totes les accions, per petites que siguin, poden contribuir a fer-ho. Si no sabeu per on començar, nosaltres us proposem tres aplicacions disponibles per a Android i Ios que us ajudaran a aportar el vostre gra de sorra a la causa:
- Carbon Calculator. Una eina que ens ajuda a calcular de manera ràpida i fàcil el nivell de diòxid de carboni que alliberes a la teva llar o amb els desplaçaments en cotxe o transport públic. A més a més, l’aplicació no només t’ajuda a ser conscient del teu consum, sinó que també et proposa un repte perquè puguis reduir la teva petjada i ser més sostenible.
- The Green Globe App. T’agradaria gaudir de les teves vacances apostant per un turisme ecològic? Aquesta eina t’indica els hotels i hostals més sostenibles i, a més a més, t’ajuda a trobar esdeveniments i atraccions sostenibles.
- Think Dirty. Amb aquesta aplicació et serà més fàcil escanejar qualsevol codi de barres dels productes que sols comprar, de manera que podràs veure els seus ingredients o components i establir, a més a més, comparatives sobre el seu nivell de toxicitat al nostre cos.
En qualsevol cas, no hem d’oblidar que la Terra és la nostra llar i n’hem de tenir cura, per nosaltres i per les generacions futures. Us sumeu al compromís sostenible?