Enviaments gratuïts a partir de 50€ en productes Baobag

5 consells per fer un canvi d’armari sostenible

Aquest cap de setmana hem deixat enrere l’hivern per endinsar-nos a la primavera, tot i que les temperatures ens han regalat una darrera baixada com a comiat. Amb tot, aquests dies diem adéu al fred i «Hola» al bon temps i, així, arriba un dels moments més temuts de l’any: el canvi d’armari.

La primavera significa renaixement i renovació. De la mateixa manera que a la natura les plantes desperten del seu son i floreixen amb energia, el nostre armari es renova un any més per acomiadar-se de vells companys de viatge i deixar pas a noves peces de roba que es convertiran en les nostres aliades durant els mesos més calorosos de l’any.

Tanmateix, llençar roba per encabir-ne de nova al nostre vestidor no sembla l’acció més ecològica o la que millor ens ajuda a tindre cura de la natura. És possible fer un canvi d’armari sostenible i respectuós amb el medi ambient? A Baobag estem convençudes que sí. Per això, t’ho volem posar fàcil amb aquests cinc consells per assegurar-te un canvi d’armari vertaderament sostenible.

1. Fes un repàs al teu armari

Obre l’armari i fes-hi una ullada en profunditat. De les desenes de peces de roba que l’omplen, què necessites realment? De què podries prescindir? De segur que tens roba que fa anys que no utilitzes però que conserves «per si de cas», encara que ja no te la poses perquè no és de la teva talla o no tens clar que t’agradi. Doncs ha arribat el moment de decidir què et quedes a casa i què sortirà del teu armari per sempre.

Si vols conservar alguna peça de roba però s’ha fet malbé, sempre pots arreglar-la o reciclar-la transformant-la en un altre complement, sobretot si tens traça amb l’agulla.

Quan a la roba que vols llençar… Anem al pas número dos.

2. Compartir dona gustet

D’acord, hi ha roba que, definitivament, vols veure fora del teu armari. Amb tot, llençar-la a les escombraries queda descartat. Aleshores, què fas amb ella?  Nosaltres et proposem organitzar una Swap party, és a dir, una festa d’intercanvi de roba: queda amb el teu grup d’amics i amigues i demana’ls-hi que porten la roba que volen desterrar del seu armari. Fes el mateix i intercanvieu peces i complements. Bingo! Heu renovat el vostre armari i us heu desfet de les peces que no volíeu sense perjudicar el planeta.

Si, malgrat tot, encara us han quedat peces que no voleu utilitzar, sempre podeu oferir-les a alguna organització sense ànim de lucre que s’encarregui de donar-los una segona vida i fer-les arribar a aquelles persones que més les necessiten.

3. Tria amb responsabilitat

Potser, després de l’intercanvi continues amb mancances al teu armari: encara no tens els texans, la samarreta o la bossa que necessites desesperadament i que faràs servir dia sí, dia també durant la primavera o l’estiu. Ara sí, ha arribat el moment de comprar, però cal fer-ho amb responsabilitat i coneixement.

Recorda que, en termes de sostenibilitat, qualitat sempre és millor que quantitat. Adquireix només les peces que necessitis i, sobretot, aquelles que no danyen la teva salut ni la del planeta. És a dir: aposta per la roba sostenible.

Qualsevol tipus de teixit pot ser sostenible si escollim marques que treballen amb tintes ecològiques o que aposten per un model de negoci de kilòmetre zero i pel comerç just. Un punt extra és la possibilitat d’escollir, a més, cotó orgànic. Aquest tipus de cotó respecta els tempos de la natura, no modifica els seus ritmes i, a més a més, contribueix a cuidar la terra, les plantes, els aqüífers i l’aire, eliminant els productes tòxics dels conreus, ja que no utilitza ni pesticides ni insecticides. Precisament per això, a Baobag estem apostant per ell i tenim una col·lecció feta íntegrament amb cotó orgànic. Si vols saber més sobre aquest material, pots fer una ullada al nostre blog, on t’expliquem el seu origen i com arriba les nostres tendes.

4. Informa’t de l’origen

Per assegurar-te que estàs fent una compra sostenible, no t’has de fixar només en els materials. Aquest és el primer pas, però també has de llegir amb atenció les etiquetes. En quines condicions s’ha fabricat el producte que vols adquirir?

Per exemple, els tèxtils que emprem a Baobag estan fabricats a Bangladesh, però el nostre proveïdor garanteix els drets de tots els seus treballadors, fent una tasca de recuperació del teixit social al continent asiàtic, malmès durant dècades per la indústria tèxtil. Així, respecta els drets laborals, humans, i la no explotació infantil, i participa dels projectes de recuperació del territori amb diverses ONG. De fet, també compta amb el segell de comerç just i diversos certificats de protecció del Medi Ambient.

Malgrat tot, inevitablement, cada peça de roba té un cost pel planeta. Per això, les marques de roba sostenible tractem de minimitzar aquest impacte en cada pas del procés d’elaboració dels nostres dissenys. En Baobag treballem amb la filosofia ZeroWaste i, en aquest sentit, les nostres etiquetes es van convertir en un mal de cap del que no podíem fugir: eliminar-les era impossible. Però vam trobar la manera d’eliminar el residu. Així, les nostres etiquetes ara són biodegradables i porten llavors de tomaquera. D’aquesta manera, no sols participem de la protecció del medi ambient, també participem de fer el món una mica més verd.

5. Empra detergents sostenibles

Si cuides la roba, et durarà anys i en bon estat. Per a aconseguir-ho, però, el primer pas és prescindir dels suavitzants, que danyen innecessàriament els teixits. D’altra banda, els detergents convencionals contenen substàncies nocives per la salut de les persones i del planeta.

Aleshores, com pots rentar la roba de manera sostenible? Utilitzant detergents ecològics i/o a granel. Actualment, hi ha moltes marques que ofereixen una selecció de productes eco-sostenibles per a la llar, aportant alternatives per seguir un estil de vida basat en el moviment ZeroWaste i plàstic zero. Es tracta, doncs, de sabons i detergents que et facilitaran fer el canvi cap a un estil de vida més sostenible. T’hi animes a formar-ne part?

valors baobag

    Deixa un comentari